Ica Maxi i Borlänge. Foto: Linus Lindahl / Sveriges Radio.
Dalarna

Vinstmaskiner - men inte för personalen

"Jag avböjer intervju"
1:17 min

ICA-butikerna i Dalarna omsätter mångmiljonbelopp och gör stora vinster. Men det märks inte i de anställdas lönekuvert.

Den granskning av ICA-butikerna som Dalanytt har gjort visar att många av handlare som driver butikerna tar ut mer än en miljon om året i lön och vinstutdelningar.

Johan Davidson äger ICA Maxi i Falun som hade näst bäst vinstresultat av ICA-butikerna i Dalarna 2009. Han berättar hur han får sin personal att trivas.

– Personalen är den viktigaste resurs jag har, utan dem vore inte ICA Maxi i Falun någonting. Vi lägger oerhört stora pengar redan nu på att utbilda vår personal.

"Jag avböjer"
Den butik som gick allra bäst i länet 2009 var ICA Maxi i Borlänge som omsatte över 325 miljoner kronor och gjorde en vinst på 16 miljoner kronor. Ägaren Thomas Ekenhammar vill inte svara på frågor om hur hans personal påverkas av vinsten och vart pengarna tar vägen.

– Jag avböjer, säger Ekenhammar.

En annan av Dalarnas Ica-handlare är Henrik Syrén. Han äger ICA Supermarket i Mora, ICA Nära Tandådalen i Sälen och en ICA-butik i Norge. Han är den som tog ut mest pengar i lön och aktieutdelning 2009 - över två miljoner kronor.

Henrik Syrén går med på att svara på frågor via mail. Han skriver bland annat att:

"Sund lönsamhet innebär att vi har råd att utvecklas via framför allt utbildningar, både på det personliga planet som det yrkesmässiga. Den bonus vi tillämpar är en väl tilltagen personal-rabatt på inköp av varor i butikerna."

Vinstdela är ett alternativ
Daniel Andersson är ombudsman på Handels i Dalarna. Han säger att ICA inte sticker ut i någon fråga just nu, men han vet inte helt säkert hur personalen påverkas i de vinstrikaste butikerna.

– Det är nog väldigt olika. Men vi har ett kollektivavtal mellan Ica-butikerna i Dalarna. Sedan finns det säkert de som betalar lite extra.

Men han tror inte att butikerna generellt delar med sig av vinsterna.

– Det tror jag inte. Men det finns butiker som vinstdelar.

– Det finns säkert andra smarta lösningar men vinstdela är ett alternativ i framtiden, säger Johan Davidson på ICA Maxi i Falun.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".