Familj riskerar att splittras

En flyktingfamilj från Södra Dalarna riskerar nu att splittras för alltid när Utlänningsnämnden vill avvisa den gravida kvinnan, medan mannen måste stanna i Sverige.
Ett beslut från Utlänningsnämnden som är fullständigt oacceptabelt menar familjens juridiska ombud Merit Wager.

Det är fyra år sedan Mohammed Walid kom till Sverige som statslös palestiner från Saudiarabien. Inna Walid kom från Ryssland för att söka uppehållstillstånd i Sverige. På flyktingförläggningen blev de kära och är idag gifta med en ettårig son och ett barn till påväg om bara två månader.
Men nu ska Inna avvisas till Finland för vidare resa tillbaka till Ryssland. Mohammed måste stanna i Sverige, för som statslös palestinier är det mycket svårt för honom att komma in i andra länder, menar Merit Wager.
Det här innebär att familjen kommer att splittras, kanske för alltid. Utlänningsnämnden anser att det inte finns humanitära skäl för att låta paret stanna. Detta trots att det finns barn med i bilden.
Paret mår nu mycket dåligt och riskerar varje dag att polisen ska komma och skilja dem åt.
Merit Wager har nu skickat in en ny ansökan om uppehållstilstånd till Utlänningsnämnden. Men det är ännu oklart när ett beslut kan väntas. Inna Walid kan trots den nya ansökan avvisas vilken dag som helst

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".