1 av 2
Trätåg. Foto Peter Dahlkvist
2 av 2
Olle Pettersson VD Trätåg. Foto: Peter Dahlkvist/Sveriges Radio.
VÄSTERDALSBANAN

Godstrafiken hotas

”Förödande för verksamheten”
1:30 min

Det är inte bara persontrafiken på Västerdalsbanan som är nedläggningshotad. Banan är i så dåligt skick att godstransporterna kan tvingas ut på vägarna.

– Om inte Västerdalsbanan får ett förbättrat underhåll, och klarar den lastkapacitet som vi behöver, så finns risker att volymer kommer flyttas över på lasttrafik. Det säger Olle Pettersson som är VD för Trätåg, ett företag som årligen transporterar 500 tusen kubikmeter skog på spåret.

Trätåg är den största aktören av godstransporter på banan med i genomsnitt 12 fullastade timmertåg i veckan som åker från Vansbro ner mot Borlänge.

Skulle de här transporterna hamna på vägen istället så innebär det uppåt 230 stycken extra lastbilar på riksväg 71 genom Västerdalarna.

– Ja när det gäller godstrafiken så är Västerdalsbanan oerhört central. Vi måste ta timret via järnväg, och därför måste vi hitta medel och möjligheter att satsa på Västerdalsbanan för just godstransporter, säger Olle Pettersson.

Ingemar Frej som är regionchef på Trafikverket sa tidigare i veckan att han skulle göra allt för att säkerställa godstransporterna på banan men att inga stora pengar fanns för investeringar. 

Olle Pettersson tycker att det är bra att Trafikverket försöker underhålla spåren men han ser inte hur det ska fungera i framtiden om Trafikverket inte har investeringsmedel att gå in med. 

Vad skulle det betyda före er verksamhet om spåren på Västerdalsbanan ger upp? 

– Det blir förödande för verksamheten naturligtvis, vi har väldigt mycket transporter på järnväg som skulle flyttas över till lastbil och vi skulle få se över hela vår logistik, råvaruförsörjningen, så det skulle få stora konsekvenser, framför Olle Pettersson.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Läs mer banan

Foto: Conny Sillén/Scanpix.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".