Ingen gymnasieplats trots godkända betyg

Dom allra flesta niondeklassare i Dalarna har kommit in på något av sina förstahandsval till gymnasiet - ungefär sjuttio procent.
Trots att de är behöriga vad gäller godkända betyg så finns det ingen plats för 40 elever i Falun och ett sextiotal i Borlänge.
Peter Norgren sökte byggprogrammet i Falun men kom inte in.

Peter, liksom hans föräldrar Stig och Mona, är oroade inför framtiden. Trots att han har godkänt i alla ämnen, och väl godkänt i några, räcker inte hans betyg till något av dom praktiska gymnasieprogram han villl läsa.
Peters föräldrar är inte nöjda med hur kommunen hanterat det hela.
- Jag frågade om det fanns någon handlingsplan men det fanns det inte. Möjligtvis kan Peter bli erbjuden praktikplats och sen söka nästa år igen. Annars är det enda alternativet individuella programmet, IV, säger Peters pappa Stig Norgren.
Men Stig Norgren tycker inte att det är ett bra alternativ.
- IV är till för dem som inte är godkända i kärnämnena. Peter har också blivit erbjuden att gå om årskurs nio, men vad är det för alternativ för en elev som just gått ut nian och bilvit godkänd, undrar Stig Norgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista