Äldrevård. Foto Pontus Lundahl, scanpix
ORSA

"Äldrevården är en tickande bomb"

”Personalen är på väg att ge upp”
1:14 min

Nu går Kristdemokraten Hasse Thelin i Orsa till hårt angrepp mot äldrevården i Orsa och kallar det en tickande bomb. Jag möter personal som är på väg att ge upp, säger han.

Hasse Thelin har själv en fru som bor på Lillåhems äldreboende, men som tidigare bott på Orsagården, demensboendet som Dalanytt rapporterat om i veckan.

Och Thelin tycker att socialnämndens ordförande, Socialdemokraten Hans Sternbro, blundar för problemen när han säger att äldrevården i kommunen är bra.

– Visst det kan vara hans åsikt, men jag har inte sett Hans Sternbro ute på avdelningarna bakom kulisserna där man ser hur det går till, säger Hasse Thelin.

Hur uppfattar du äldrevården i Orsa?

– Den är en tickande bomb. Jag möter hela tiden personal som känner sig helt slut och som är på väg att ge upp, så ska det inte vara. Det här är inte heller något nytt utan har pågått i många år, så nu måste kommunen tillsätta mer personal, säger han.

Du sitter ju själv i socialnämnden vad gör du för att påverka?

– Jag ifrågasätter ständigt besluten i nämnden och har i flera år kritiserat att man alltid gör en för snäv budget. Man måste göra en budget som har en buffert för oförutsedda utgifter, avslutar Hasse Thelin.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Läs mer!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".