Rättsligt efterspel för skola i Leksand?

Violinbyggarutbildningen som avslutades i Leksand förra våren kan få ett rättsligt efterspel. Kritiken mot utbildningen från många av eleverna är förödande.
Flera av eleverna kräver skadestånd och hävdar att dom blev lurade och utnyttjade.

Att bygga en fiol kräver sin mästare.
Men den sista violinbyggarutbildningenen på Campus Leksand borde aldrig startats, menar flera elever. Elever vittnar om lärare som inte var närvarande och som tappade kontroll över olika situationer, undermålig undervisning och sexuella trakassierer.
Fem elever togs in en termin senare och kunde inte fullfölja sin utbildning när den lades ner förra våren. Bland annat David som lämnade ett liv i Kanada och nu sitter med stora skulder och utan examen.
Magnus Saldin är en annan av eleverna som drabbats.
- Skolan bedrev en utbildning som ine borde ha funnits, säger han.
Magnus Saldin känner sig lurad. Utbildningen var en så kallad KY-utbildning, först anordnad av Högskolan, sen av Stiftelsen Hantverk  och Ubildnings.
En KY-utbildning ska motsvara behoven på arbetsmarknaden. Å den ska hålla en hög kvalitet. Det brast på alla punkter, menar Magnus Saldin. I själva verket hade fiolbyggarbranschen avrått från ytterligare utbildning.
Magnus Saldin hoppade av utbildningen och nu har han och två andra elever begärt skadestånd hos justitiekanslern, JK har avslagit två fall, det tredje är inte avgjort. Men eleverna kommer att fortsätta driva ärendet vidare, med hjälp av advokat om det blir nödvändigt.
Magnus Saldin menar att utbildningen drevs vidare enbart för att den gav PR för Leksand. För nån riktig violinbyggarutbildning har han aldrig fått ta del av, menar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista