Bärplockare. Foto Karin Grip, Scanpix.
SWEDWATCH

Granskar bärplockarnas situation i Sverige

”Det behövs en oberoende granskning”
1:42 min

Rättviseorganisationer vill nu granska de utländska bärplockarnas situation i Sverige. Det är SwedWatch som tillsammans med Fair Trade center vill göra en granskning, och det är första gången som detta görs på hemmaplan, det berättar Viveka Risberg, som är kanslichef på Swedwatch.

– Vi tror att det behövs en oberoende granskning som tittar på hela den här bärplockarproblematiken. Dels utifrån bärplockarnas perspektiv, men också utifrån företagsperspektiv.


Usla arbetsförhållanden
Under förra årets bärsäsong kom många människor från bland annat Bangladesh, Vietnam och Thailand till Sverige för att tjäna pengar på att plocka bär.

Men bärplockarna fick inte de löner de utlovats, och många hade urusla arbetsförhållanden och bostäder. Flera som kommit till Sverige för att tjäna pengar, fick åka hem med skulder.

Tillsammans med Fair Trade Center vill nu SwedWatch granska bärplockarnas situation i Sverige.


Söker medel för granskningen
SwedWatch jobbar vanligtvis med frågor som rör arbetsvilkor ohc mänskliga rättigheter i u-länder, och det finansieras ofta av staten genom biståndsorganisationens SIDA.

Men för första gången vill nu SwedWatch göra en granskning i Sverige, och då kan den inte finansieras på det sättet.

Därför har SwedWatch och Fair Trade Center sökt pengar till granskningen, bland annat hos kommuner runt om i landet. Men också hos Migrationsverket, Näringsdepartementet och olika fackförbund och stiftelser.

Och även om finansieringen inte är klar än, så hoppas Viveka Risberg att deras rapport ska vara klar till det här årets bärsäsong.

– Vi skulle vilja att det kom ut en kortversion av rapporten redan i juni.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Fakta: SwedWatch

SwedWatch är en ideell förening som kontrollerar att svenskrelaterade företag tar hänsyn till internationella konventioner gällande etik och miljö samt följer företagets egna etiska riktlinjer, uppförandekoder, i sin verksamhet i utvecklingsländer.

Kontrollerna görs för att minska fattigdomen och andra negativa konsekvenser av produktion och investeringar i utvecklingsländer, samt för att säkerställa drägliga arbetsvillkor och att inget barnarbete förekommer.

SwedWatch informerar om företags agerande genom bland annat rapporter om när detta inte sker, men även när positiva förändringar i företag har genomförts.

SwedWatch består av ett kansli om fem personer och har sitt säte i Stockholm.

SwedWatchs medlemsorganisationer är: Naturskyddsföreningen, Svenska kyrkan, Latinamerikagrupperna, Fair Trade Center och Miljöförbundet Jordens Vänner.

Föreningen SwedWatch bildades 2003, men har bedrivit verksamhet sedan 2002 i form av ett nätverk.

Källa: Wikipedia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".