Det är handlingarna kring den här marken, som lett till JO-anmälan. Foto: Peter Dahlkvist
Borlänge

JO-anmäld för raderade handlingar

Leif Lindstöm: "Hela affären har skötts bedrövligt"
1:14 min

Borlänge kommun har JO-anmälts, för sin hantering i samband en markförsäljning i Rågåker. Vänsterpartisten Leif Lindström har trots flera försök inte fått ut de handlingar han begärt kring affären. Han har därför tröttnat och gjort en JO-anmälan.

Det är ännu inte beslutat vem som ska få köpa marken i Rågåker och där bygga en tågdepå. Borlänge kommuns värdering att Jernhusen är den bästa köparen står dock fast, trots att Train Alliance bjudit mer.

Hanteringen av ärendet är enligt vänsterpartisten Leif Lindström bristfällig. Mail ska exempelvis ha raderats hos kommunen, vilket gör det svårt att granska hur markaffären hanterats. Lindström och Vänsterpartiet har därför lämnat in en JO -anmälan.

– Det här har skötts bedrövligt och det har det gjort länge. Vi har inte haft något beslutsunderlag, när ärendet varit uppe i kommunstyrelsen, utan bara ett kontraktsförslag.

– Det här faller väldigt tungt både på tjänstemännen och den politiska ledningen, tycker Leif Lindström.

Kommundirektören Åsa Granat ser allvarligt på den JO- anmälan som gjorts.

– Det är beklagligt att Leif Lindström fått vänta flera veckor på att få ut handlingar i ärendet, säger hon. Det är ett bevis på att kommunen behöver förbättra sådan här hantering.

– Ifråga om de raderade e-mailen, så ska de gå att återskapa, hoppas hon.

– Hela vårt system bygger på att kommunen ska jobba under öppenhet och det kommer vi också att visa, avslutar Åsa Granat.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".