VARGDEBATTEN

Vill ha mer att säga till om i vargfrågan

1:20 min

Nästan hälften av kommunalråden i varglänen, däribland Dalarna, tycker att kommunerna borde få mer att säga till om i vargfrågan. Dessutom är 40% av kommunstyrelseordföranderna missnöjda med den rovdjurspolitik som förs.

Enligt en enkät som Sveriges Radio har gjort så tycker 42 procent av kommunalråden i Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro att man ska få mer att säga till om i de berörda kommunerna.

– På något sätt måste man komma ner till de människor som det berör, att de får ett inflytande över det. Det säger Tommy Holmquist (S), som är kommunalråd i Laxå.

Kommunalrådet i Laxå menar att det idag är dålig acceptans för rovdjurspolitiken och att ett skäl till det är att besluten fattas för långt bort från de invånare som fysiskt bor nära vargar.

I Sveriges Radios enkät till kommunalråden i de fyra varglänen Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro är det 40 % som svarar att de inte är nöjda med dagens rovdjurspolitik.

42 % tycker att kommunerna borde ha mera att säga till om i vargfrågan.

En av dem är det socialdemorkatiska kommunalrådet i Borlänge, Nils Persson.

– Man kan ha en överhet som bestämmer om vi ska ha djur eller inte, men sedan måste man lägga ner det på det lokala planet för att se de rätta förutsättningarna, säger Nils Persson.

– Man ska från kommunerna få säga vad man tycker i frågan, fortsätter han.

Men alla är inte säkra på att nära beslut är rätt vad gäller rovdjuren. Som Evert boende i Laxå kommun som tycker tväremot sitt kommunalråd.

– Det är sådant som ska skötas centralt, annars kommer särintresset med in i bilden, säger Evert i Laxå.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista