Färre ungdomar super i Borlänge

I en enkätundersökning har Borlänge kommun kartlagt 600 ungdomars alkoholvanor i årskurs nio och igår presenterade kommunen resultatet. Studien visar att alkoholdrickandet minskar men att många dricker hembränt.

Det är andra året som Borlänge kommun undersöker hur ungomarna använder alkohol. Om man jämför med förra årets undersökning så är det generelt sett en minskning av alkoholkonsumtionen bland ungdomar.

- Förra året hade femtio procent av flickorna druckit hembränt en eller flera gånger och det har minskat till 44 procent, säger Urban Näslund, samordnare för alkohol- och drogpolitiska program i Borlänge kommun. Men om man tittar på riket som helhet så är det alldeles för mycket.

Urban Näslund vill att man på lång sikt försöker förändra attityder gentemot alkohol och synen på berusning.

- Det gör vi inte på ett halvår utan det kanske handlar om fem-tio år. Men om vi följer de lagar och förordningar som finns så tror jag att vi kan komma en lång bit på vägen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".