Var fjärde lärare i Dalarna obehörig

I Dalarna är andelen obehöriga lärare över 23 procent. Det innebär att skolbarnen undervisas av personal utan lärarutbildning. I hela landet saknar 19 procent av lärarna formell lärarutbildning. Lärarförbundet är mycket kritiskt till det här.

– Det är oerhört bekymmersamt och andelen obehöriga ökar. Lärarkompetensen är den viktigaste faktorn när det gäller elevernas resultat, säger Britt-Marie Dufvbäck, ombudsman på Lärarförbundet i Dalarna.
Falun, där lärarutbildningen ligger, har minst andel obehöriga lärare. Sämst i klassen är Malung. Där är hela 33 procent av lärarna obehöriga. Lena Hermansson arbetar som lärare i grundskolan i Malung och hon är obehörig.
– Det är inte så jätteroligt att ständigt bli påhoppad. Har de anställt en så måste de ju ha någon slags tro på att man klarar av det man är anställd för, säger Lena Hermansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista