Ökat tryck på psykklinik i Säter

Asylsökande från förläggningarna i södra Dalarna skapar nu ett starkt tryck på landstingets psykiatriska klinik i Säter.
När Migrationsverkets förläggning i Gimo i Uppland lades ner flyttades många asylsökande till Dalarna, vilket har gjort att allt fler nu behöver vård i Säter.

Framförallt är det människor som nyligen fått beslut om avvisning som behöver psykiatrisk vård berättar Henrik Jansson som är läkare i Säter.
– Vi har ungefär 2-3 jourfall i veckan som beror på att personerna har fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd.

I våras lades flyktingförläggningen i Gimo ner och flera av de asylsökande flyttade till någon av Migrationsverkets förläggning i södra Dalarna.
I nuläget finns över 1000 asylsökande här i länet. I väntan på besked om uppehållstillstånd mår många av dem mycket dåligt psykiskt. Men värst är det för dem som redan har fått ett avvisningsbeslut, säger Henrik Jansson.

– Många är förtvivlade, har hopplöshetskänslor samt aptit- och sömnsvårigheter. Det är också svårt att hjälpa de här patienterna. I den situation som dessa människor befinner sig i kan inte vi komma åt själva problemet. De ska ju utvisas, säger Henrik Jansson.

I Säter finns bara 16 vårdplatser på den psykiatriska kliniken. Personalen berättar att det ständigt finns minst två asylsökande inlagda för vård. Men det här är inget som psykiatrin har fått någon kompensation för.

– Vi har inte fått några extra resurser. Hittills har vi klarat av det här. Men det är beroende på antalet asylsökande i länet, säger Henrik Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista