ROLF GUNNARSSON

Erkände sexköp - lämnar uppdrag

1:27 min

Rolf Gunnarsson (M) lämnar samtliga sina uppdrag med omedelbar verkan, efter att han i tisdags greps i Stockholm misstänkt för sexköp.

Oppositionslandstingsrådet Rolf Gunnarsson greps av polisen på tisdags kväll i en taxi i stockholm tillsammans med en prostituerad kvinna. Han skrev då på ett erkännade om sexköp.

I ett pressmeddelande i eftermiddag skriver han dock att han inte har köpt sex av kvinnan, men att han ändå lämnar sina politiska uppdrag:

– Efter att ha funderat igenom situationen och alternativen har jag bestämt mig för att lämna mina politiska uppdrag för Moderaterna. Jag är rädd om det parti jag tillhört och fortfarande tillhör och inser att jag i mångas ögon är en bealstning för partiet, skriver Gunnarsson i pressmeddelandet.


"Inte köpt sex"
Rolf Gunnarsson fortsätter sitt uttalande i pressmeddelandet med att han inte erkänner sig skyldig till det brott han anklagats för:

– Detta innebär inte att jag erkänner mig skyldig till det brott jag anklagats för. Jag har inte betalat en enda krona till den kvinna som figurerar i detta, jag har inte köpt sexuella tjänster av kvinnan och inte heller planerat att göra det.

– Jag upplevde situationen på plats så pass pressande att jag, för att undvika en lång och utdragen rättsprocess, gjorde misstaget att erkänna ett brott jag inte begått.

– Det har varit ett omtumlande dygn för mig och min familj. Jag vädjar nu om lugn och ro för oss och har inte för avsikt att lämna ytterligare kommentarer i detta ärende, avslutar han.


"Klokt beslut"
Ulf Berg som är vice distriktsordförande för Moderaterna i Dalarna kommenterar Gunnarssons avgång så här:

– Efter omständigheterna så tycker jag att han har fattat ett klokt beslut.

Har ni i länsledningen haft någon inverkan på beslutet?

– Nej jag har haft en dialog med honom sedan han ringde till mig, men det här beslutet har han själv fattat.

Han säger ju själv att han är oskyldig men att han erkänt brott för att komma undan en långvarig rättsprocess. Hur trovärdigt är det?

– Nu får vi väl se vad den vidare utredningen visar, så det är onödigt för mig att spekulera. Men lite konstigt måste man väl säga att det är, säger Ulf Berg.

Hur stor är skadan för partiet?

– Jag tror inte det är så stort eftersom Rolf har fattat det här beslutet. Sedan har ju Rolf betytt väldigt mycket för partiet, så det är väl den största skadan som vi kommer lida av nu, menar Ulf Berg.


"Det är ju inte bra"
Tidigare kommenterade Ulla Olsson, som är ordförande för Moderaterna i Dalarna, det hela så här:

– Ja det är ju aldrig bra när sådana här saker händer, det här är ju ett brott. Om han nu har gjort det här så är det ju inte bra.

Hur känner du rent spontant?

– Det är tråkigt att sådant här händer....ja....det är trist. Men som sagt, det pågår en polisutredning.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista