Särskolebetyg räcker inte för högskola

Elever som går på särskolans gymnasium kan inte använda sina examensbetyg för att söka in till utbildningar på högskolenivå. Madelene Norström som går särskolans mediaprogram i Falun känner sig diskriminerad och besviken.

- Det sägs att på särskolan ska dom lägga undervisningen efter den kunskapsnivå man har men det tycker jag inte att dom gjort, säger hon till Dalanytt. Det räcker inte till för den kunskapsnivår som jag har.

Madelene Norström har en lätt CP-skada, ett fysiskt handikapp som gör att hon behöver rullstol. Nyligen fick hon beskedet att hennes betyg inte gäller om hon vill söka till en högskoleutbildning, inte änns till att studera på Komvux.

Det gör att hon blir tvungen att studera vid en folkhögskola för att få högskolegiltiga betyg. När Madelene i så fall skulle vara klar vid en folkhögskola har hon pluggat i över fyra år får att få sin högskolekompetens.

Madelene som hade räknat med att söka till högskola efter gymnasiet vet nu inte vad hon ska göra.

- Jag hade tänkt jobba med 3D men det är ju bara att glömma nu när jag inte har några riktiga betyg.

Dalanytt har sökt rektor för särskolans gymnasium i Falun men inte lyckats nå henne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".