PRO vill ha kvar apoteken

Rädda Apoteket är namnet på en namninsamling som PRO startar i dagarna. Bakgrunden är att EU-domstolen har föreslagit att läkemedel ska bli mer tillgängliga och få säljas i vanliga butiker som exempelvis Ica eller Konsum.

- Den kunniga personal vi har på apoteken är en så värdefull tillgång så det vill inte förlora, säger Nils Gustavsson, PRO:s viceordförande, som under onsdagen besökte Borlänge. På matbutikerna har man inte den kompetens som apotekspersonalen har.

Anita Olsson är Domnarvets PRO-ordförande och hon ser en annan risk med att läkemedel kan komma att säljas i vanliga matbutiker.

- Min första tanke var missbruksproblem för att även huvudvärkstabletter kan ju missbrukas, säger Anita Olsson. Att dom då finns i en matvaruaffär tycker jag inte är någon bra lösning.

Hon tycker att apoteken i dagsläget ligger så pass tätt att det inte är några problem att åka till dem om man behöver mediciner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista