Efter Gunnarssons erkännande:

"Det låter underligt"

1:14 min

Toppmoderaten Rolf Gunnarssons förklaringar efter sexköpet ifrågasätts nu av rättslig expertis. Åklagaren Niklas Englund i Stockholm tycker att Gunnarssons version av händelserna är märklig.

Igår hoppade moderaten och oppositionslandstingsrådet Rolf Gunnarsson av alla sina politiska uppdrag efter att tidigare i veckan gripits av polis i Stockholm, misstänkt för sexköp.

Gunnarsson erkände brott och skrev på ett strafföreläggande på plats, något som han senare sagt att han gjorde för att slippa en lång rättsprocess.

Gunnarsson har också sagt att han inte riktigt vet vad han skrev på.

Men det låter konstigt, säger Niklas Englund, som är åklagare i Stockholm.

– Det låter väldigt underligt för mig. Den handling som jag spontant kan tänka mig att han fick skriva under var en underättelse om så kallad förenklad delgivning. Det innebär att man inte behöver delge personen om misstanke en gång till, för att underlätta den fortsatta processen.

Men om det som hände var ett led i en förundersökning, vad var det då som Gunnarsson fick skriva under menar du?

– Det kan mycket väl vara så att en polispatrulll på plats håller ett förhör med en misstänkt person, men då ska personen ifråga delges misstanke och få möjlighet att få en försvarare. Vid ett erkännande ska personen också lämna en berättelse som stämmer överens med erkännandet, säger Niklas Englund. 

Då skulle det tyda på att det pågick en förundersökning mot Rolf Gunnarsson, eller?

– Ja, det normala är faktiskt att det pågår en förundersökning om det kan misstänkas att någon gjort sig skyldig till köp av sexuell tjänst. Om polisen ingriper kan det mycket väl vara så att polisen håller ett förhör, delger misstanke och sedan fortsätter förundersökningen, säger Niklas Englund.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista