ULVSHYTTAN

"Meditation behövs för att må bra"

1:21 min

I torsdags var det öppet hus för Centret för Thailändsk buddism i Ulvshyttan. Och bland annat fick besökare prova på mediation och äta thailänsk mat.

Det var öppet hus i Centret för Thailändsk buddhism i Ulvshyttan torsdagen den 17 mars som en del i den multireligiösa guidningen som pågår mellan den 13 och 24 mars.

Vid det öppna huset i Ulvshyttans buddhistcenter visades besökarna runt i lokalerna och munkarna gav också en introduktion till meditation till alla som ville prova.

Dessutom serverades thailändsk mat.


"Bra för alla att meditera"
Buddhism är ingen missionerande religion utan snarare en livsfilosofi, och Centrets chefsmunk Eakaphol Laphutama säger att man bara vill informera intresserade besökare om Buddhas lära, och lära ut meditaion eftersom det är bra för alla att meditera.

– Det är bra för alla att meditera, och svenskar är lugna och sansade så det är inte svårt att lära svenskar att meditera. Klimatet här är för kallt och mörkt för att vara riktigt bra för själen och då behöver man meditera för att må bra.

Det är sammanlagt fem munkar vid centret, och en liten grupp närboende hjälper också till ideellt där med olika praktiska göromål.


Lockas av stillheten
Gunilla Bodegrim bor i Säter men har varit mycket i buddhistcentret både för att hjälpa till och för att ta del av munkarnas kunnande på olika sätt, och hon lockas främst av stämningen där.

– Det är framför allt stillheten och ron som lockar mig hit. Och så är det så skön atmosfär här, säger Gunilla Bodegrim.

– Som jag uppfattar det så är buddismen inte en religion utan ett sätt att leva, ett sätt att förhålla sig. Du ska leva ett liv med vänlighet och värdighet och allt som du sår i det här livet, får du skörda i nästa liv, fortsätter hon.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Fakta: Meditation

Meditation är en systematisk använd psykisk och kroppslig teknik som innebär fokusering och koncentration kombinerad med avspänning. Stilla begrundan, att lyssna inåt, försjunkenhet.

Det finns olika former av meditation men meningen är att man ska stilla sitt sinne, bli mer harmonisk och ge insikt i vad man är. Ordet meditation kommer från latinets meditare, som betyder att föras mot mitten, mot centrum.

Meditation presenteras i väst ofta som en metod för avspänning. Detta har sin grund i att vissa fysiologiska förändringar kan uppstå under meditation och registreras; förändringar som är de rakt motsatta till en stressreaktion:

  • minskad andnings- och pulsfrekvens,
  • minskad syreförbrukning,
  • minskad ämnesomsättningshastighet,
  • sänkning eller stabilisering av blodtrycket,
  • minskad ledningsförmåga i huden,
  • för de olika meditationsformerna specifika lugna och jämna hjärnvågsmönster som annars är sällsynta i vaket tillstånd.

Källa: Wikipedia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista