Oro över ökad mckriminalitet

De kriminella mc-gängen flyttar fram sina positioner i Dalarna. Trots en kraftsamling för att bekämpa Bandidos, Outlaws och Hells Angels, är polisen orolig över utvecklingen.

- Vi ser ganska stor aktivitet från många av klubbarna och vi ser även många västar i länet, säger biträdande länspolismästare Maria Oswaldsson.

Dalapolisens kamp mot dom kriminella MC-gängen har pågått i drygt två år nu. Och det har gett resultat.

- Fem medlemmar i Bandidos X-team sitter till exempel häktade misstänkta för mord.

- Tre sitter i fängelse.

- I de sex län som samarbetar mot mc-kriminaliteten har 18 dömts till längre fängelsstraff, 21 personer häktats för grova brott och tjugo har dömts till böter. Allt det bara i år.

Creutz MC i Falun anses ha tagit ett kliv uppåt i Hells Angels hierarki. Immortals MC i Borlänge är, enligt polisen, samordnare för Hells Angels etablering i regionen.

I Dalarna finns åtminstone 13 klubbar där medlemmar har mer eller mindre koppling till Bandidos, Outlaws eller Hells Angels.

Ändå tror inte Maria Oswaldsson är läget värre i Dalarna än på andra håll.

- Ju mer vi letar desto mer finner vi och så tror jag att det skulle vara i vilket län som helst som gick in och kartlade den här verksamheten på djupet, säger hon till Dalanytt.

De sex län som samarbetar kring mckriminaliteten är, förutom Dalarna, Gävleborg, Uppsala, Värmland, Västmanland och Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".