"Man räcker lång näsa åt staten"

Dalanytt har träffat Kristian, han bor i Dalarna och har flera gånger åkt ner till Tyskland och handlat stora mängder öl. Han berättar om en organiserad införsel och försäljning i Dalarna.

- Man åker ner några stycken till Tyskland och köper öl, och så åker vi till Sverige och lastar över till andra bilar och sen åker tillbaka för att köpa mer, berättar Kristian.

Tidigare i Dalanytt har du kunnat höra om den ökande införseln av alkohol från utlandet som en följd av EU:s mycket generösa införselregler.

Kristian, som egentligen heter något annat, berättar att han och några bekanta brukar åka till Tyskland en gång i veckan och köpa öl.

Redan innan de lämnar Dalarna är allt förbeställt och det är alltid samma köpare. Varje gång handlar det om ungefär 1500 flak öl vilket innebär 36 000 ölburkar.

Kristian berättar att de ofta blir stoppade i tullen men eftersom de bilar som åker mellan Tyskland och Sverige har lagliga ransoner med öl kan tullen inte göra nånting.

- Det händer var och varannan gång att vi blir stoppade av tullen som frågar vad vi gjort och hur mycket öl vi köpt. Men eftersom vi har lagliga mängder kan dom bara lyfta på hatten och släppa in oss i Sverige, säger Kristian.

Han berättar att de tjänar ungefär åttatusen kronor varje gång och tycker inte att det är särskilt mycket pengar egentligen.

- Men sen så är det ju det där att man räcker näsan åt staten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista