Allt fler barn i Dalarna får stryk

Antalet anmälda fall av misshandel och grov misshandel mot barn mellan sju och fjorton år har ökat med fyrtio procent hittills i år. Ann-Cecilia Thennander på Rädda barnen i Borlänge tycker att det är upprörande.

- Man tänker naturligtvis på alla de här barnen som utsätts, säger Ann-Cecilia Thennander jobbar på Rädda Barnen i Borlänge. De har ju inga krafter att hålla emot med.

Det är ny statistik från första halvåret i år som Brottsförebyggande rådet presenterar i dag. Speciellt märks en kraftig ökning av misshandel och grov misshandel mot barn mellan sju och fjorton år.

I hela landet har dom anmälningarna ökat med femton procent. I Dalarna är det ännu värre. Här har anmälningarna ökat med 39 procent. Det handlar om tjugo barn mellan upp till sex år och hundra barn mellan sju och fjorton.

- Det är ju oerhört skrämmande och sorgligt, säger Ann-Cecilia Thennander. Vi vet ju att det är många människor som anmäler sånt här och så blir det inga utredningar. Det är ju ännu värre när folk väl tar sitt ansvar att anmäla och så händer det inget ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista