Dyr vård utomlands utan EU-kort

Sedan den första juni är man tvungen att ha med sig ett speciellt plastkort från Försäkringskassan om man reser utomlands. Det nya så kallade EU-kortet ska garantera att staten betalar den vård som krävs om man blir sjuk under en resa utomlands.

Lena Ström på försäkringskassan i Dalarna berättar att det är viktigt att ha med sig kortet men att man på Försäkringskassan tar lite lättare på reglerna nu till en början.

Men efter nyår blir det hårdare tag. Om man då inte har med sig sitt EU-kort vid utlandsresan kan man få betala hela den eventuella vårdkostnaden själv. Och det kan handla om många tusenlappar.

Just nu under sommaren är det ett starkt tryck på Försäkringskassan och det tar mellan två och tre veckor att få ett EU-kort. Om man har planerat en utlandsresa innan man hunnit få ett kort så gäller följande råd från Lena Ström.

- Åk utomlands utan kortet - händer det nånting så ta med kontaktuppgifter till Försäkringskassan så kan vi faxa ner ett intyg. Oftast så händer det ju inte nånting under resan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista