Kontroversiella förslag om älgjakt

En arbetsgrupp med representanter från Skogsbolagen och de båda stora jägareförbunden har nu enats om hur de vill att den framtida älgjakten ska bedrivas. Och förslagen är till stor del kontroversiella inom jägarkåren.

Ett av förslagen är att det ska bli fasta starttider för älgjakten den första september i norr och den tionde oktober i söder och jakten ska sedan fortgå till och med januari med avbrott för brunsten. Det har jägarkåren redan sagt rungande nej till.

Ett annat förslag som säkert kommer att väcka protester är att det är markägaren som får avgörandet när man bestämmer hur stor avsksjutningen ska vara - det är skadorna på tallungskogen som ligger bakom den idén. Det kommer för många jägare att innebära att det är ren skogsekonomi och inte älgstammen som blir avgörande.

De nuvarande licensområdena ska enligt förslaget försvinna och ersättas med nya älgförvaltningsområden på minst 50 000 hektar och där är det inte länsstyrelsen som ska besluta om tilldelningen, utan den ska göras upp i samråd mellan jägare och markägare.

Och de enskilda jägare eller jaktlag som inte vill vara med i en samordnad jagkt inom älgfölrvaltningsområdena får dela på en gemensam pott älgar och kalvar - när potten är full upphör jakten.

Det här är förslag som arbetsgruppen kommit fram till och som först ska diskuteras av såväl skognäringen som jägarkåren innan man börjar bearbeta politkerna för att få till stånd de lagändringar som krävs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista