Fel barn skickas till särskolan

Elever med i behov av extrahjälp i skolan skickas till särskolan. Antalet inskrivna elever på särskolan har fördubblats på tio år och på Lärarförbundet tror man inte att det beror på att antalet barn med utvecklingsstörning ökat så dramatiskt.

Istället blir det allt vanligare att skolorna skickar eleverna till särskolan när dom inte själva har råd att sätta in extra resurser.

- Det är klart att det är oroande och det understryker verkligen kraven på att återföra dom kringresurser som funnits i grundskolan tidigare, säger Ingrid Silfverberg, ombudsman på Lärarförbundet i Dalarna.

För att bli inskriven på särskolan krävs att man har en diagnos på en utvecklingsstörning.

Det hade inte Emma Lind från Falun men hon skickades ändå till särskolan när hon inte klarade av grundskolan, något som knäckte både henne och hennes familj.

- Jag har mått dåligt och har många gånger tänkt begå självmord, säger Emma Lind. Jag har kännt att jag inte duger till nånting.

På lärarförbundet tycker man nu att politikerna måste ta sitt ansvar och sätta tillbaka extraresurserna i skolan.

- Med det stöd som skolan är skyldig att ge till barn med svårigheter så är det troligt att många fler skulle klarat grundskolan och nått målen, säger Ingrid Silfverberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista