landstinget dalarna

Extra D-vitamin till mörkhyade

1:18 min

Gravida mörkhyade kvinnor uppmanas att äta ett extra tillskott av D-vitamin. Landstinget Dalarna hör till de första landstingen i landet att införa det som rekommenderat kostråd.

– Vi kände att nu är det dags, säger mödrahälsovårdsöverläkaren Agneta Romin.

– Det finns en del studier som talar för att det är fördelaktigt att rekommendera D-vitamin till vissa utvalda grupper.

Studier som visar på ökad risk för blodpropp, risk för inflammationer i tandköttet och tandlossning hos gravida som har D-vitaminbrist.

Och det händer ofta mörkhyade och kvinnor som är täckta med slöja.

– Det ganska lilla solljus vi har i Sverige räcker inte för att bilda tillräckligt med D-vitamin för det behov man har, säger Agneta Romin.

Bisharo Fawsiya Omar i Borlänge är född i Somalia. Hon är både mörkhyad och täckt av slöja. Och hon gillar landstingets nya kostråd.

– Det är viktigt! Det är mycket som kan hända om man har D-vitaminbrist länge. Så jag tycker det bra.

Hon rekommenderar också rätt mat och att sola mycket. Frågan är hur det går till när man är täckt av slöja?

– Jag passar på när jag är ensam på balkongen och inte ser någon främmande man i närheten. Och jag går ut i skogen och sitter vid älven. Jag passar på när jag kan, säger Bisharo Fawsiya Omar.

– Jag tror inte att D-vitamin på något sätt är lösningen på alla problem. Men det lilla vi kan bidra med de här rekommendationerna ska vi naturligtvis göra, säger Agneta Romin.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Symptom vid D-vitaminbrist

Vid brist retlighet, depression, dålig aptit, benskörhet, led- och muskelvärk (fibromyalgi) samt hudsjukdomar (psoriasis). Vid stor brist engelska sjukan och uppmjukning av skelettet (rakitis). Även Crohns sjukdom, autism och cancer kan förvärras av D-vitaminbrist.
(KÄLLA: Hälsosidorna.se)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.