Ungas alkoholvanor . Foto Henrik Montgomery, Scanpix
LUDVIKA

Vill förebygga ungas alkoholdebut

”Tipsa polisen, de ska bort!”
0:59 min

För att förebygga ungas alkoholdebut arrangeras ikväll en föreläsning i Ludvika om detta. Det är viktigt att föräldrar påverkar sina barn, det säger kvällens föreläsare Nikolaus Koutakis.

En tredjedel av pojkarna i åttonde klass i Ludvika dricker sig berusade en eller flera gånger i månaden. Det här visar enkäter som gjorts bland ungdomar i kommunen.

– Jag tycker att det är tragiskt faktiskt. Och att det är så lätt att få tag i både alkohol och droger. Det säger Eivor Hellman, som är föresståndare för RIA Västerberslagen som är en av arrangörerna.

Vilka hoppas du kommer på föreläsningen i kväll?

– Vi har ju bjudit in föräldrarna från årskurs fyra upp till gymnasiet, men även andra är ju välkomna givetvis, berättar Eivor Hellman.

Nikolaus Koutakis är föreläsare och säger så här om vad man kan göra åt ungdomars för tidiga alkoholdebut:

– Har man sådana här samvetslösa personer som säljer alkohol till ungdomar i sitt grannskap, tipsa polisen. De ska bort. Men där man kanske har störst framgång det är att man som förälder påverkar sitt barn, och att man som förälder gör klart vilka förväntningar man har gentemot sitt barn, säger han.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".