HÖGSTA DOMSTOLEN

Ändring i dom om Ejforsen

Mats Åkergården rapporterar
1:19 min

I dag har miljööverdomstolen i en ny dom om Ejforsen i Fuluälven vid Sörsjön ändrat sig. Och den ändringen innebär en öppning för Transtrands besparingsskog att få till stånd ett nytt kraftverk vid forsen.

Det gamla kraftverket i Ejforsen lades ner 1978 och frågan om en återuppbyggnad har stötts och blötts flera år.

Turerna har varit många och minst sagt komplicerade.


Ifrågasatte domen
I jaunari 2007 sa miljödomstolen ja till en ansökan från Transtrands besparingsskog om att få bygga upp kraftverket på nytt.

Domen överklagades till miljööverdomstolen av flera myndigheter, som ifrågasatte om besparingsskogen hade rätt att råda över vattnet, alltså nyttja det för kraftproduktion.

Miljööverdomstolen ansåg våren 2008 att det inte var visat att förra ägaren Malungs Elverk hade så kallad rådighet och då kunde ju inte besparingsskogen ha det heller.


Anläggningen laglig
I det här läget vände sig besparingsskogen till Högsta Domstolen, HD. Och för knappt ett år sedan ansåg HD att det var fel av miljööverdomstolen att avvisa den begärda lagligförkaringen av den gamla kraftstationen.

Den delen av domen återvisade HD till miljööverdomstolen som i dag ändrat sig och förklarat den gamla anläggningen laglig.

För Transtrands besparingsskog är det här förstås en positiv dom och den ger besparingsskogen förutsättningar att driva frågan om ett nytt kraftverk vidare.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".