Umayyadmoskén i Syriens huvudstad Damaskus. Foto Jonas Ekströmer, Scanpix.
LEKSAND

Eric Böwes åkte till Syrien - trots avrådan från UD

Eric Böwes: ”Jag hade ju ett uppdrag”
1:02 min

Fotografen och miljöpartisten Eric Böwes från Leksand kom nyligen hem från en resa till Syrien. Han åkte dit trots att Utrikesdepartementet avråder folk från att resa dit på grund av oroligheterna.

– Jag tänkte väl egentligen inte så mycket på det där, det var ju ett uppdrag jag hade. Jag skulle ner och skriva och fotografera en svensk tjej som jobbar som hästtränare i Damaskus, berättar Eric Böwes.

Hur upplevde du läget i Syrien?

– På många ställen har det ju varit, och är, väldigt allvarligt. Men det har ju mest varit längst ner i söder mot Jordanien. Och jag skulle ju bara vara i Damaskus. Och det hade ju då i alla fall inte varit några oroligheter.

Du ska åka tillbaka i juni, hur tänker du kring den resan?

– Det är ju beroende på läget, för jag vill ju inte vara någon krigskorrespondent, så vi får se hur det ser ut då, säger Eric Böwes.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Vad innebär en avrådan från UD?

En avrådan från UD att resa till ett land eller område är en rekommendation. Det är den enskilde resenären som måste fatta beslutet att avstå från att åka eller skjuta upp resan.

När UD avråder från resor har det ekonomiska och juridiska konsekvenser endast för paket/charterresor. Där gäller särskilda regler. När UD utfärdat en avrådan kan resenären avboka sin resa utan att förlora de pengar som har betalats in.

Villkoren finns i ett avtal mellan Konsumentverket och Svenska Rese- och Turistindustrins Samarbetsorganisation.

Om UD inte avråder utan enbart manar till uppmärksamhet och försiktighet, så är det ett allmänt råd som inte påverkar avtalet mellan resenär och researrangör.

En bidragande anledning att UD avråder från resor till ett visst land eller område kan vara för att vi inte har möjligheter att bistå nödställda svenskar, till exempel på grund av komplicerade säkerhetssituationer.

Mer information om detta finns på Utrikesdepartementets hemsida.

Källa: UD

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".