Positiv omgörning av äldreboenden

Leksands kommun valde att 2002 göra om ett av sina serviceboenden till så kallat ordinärt boende - vanliga lägenheter där dom boende hade tillgång till hemtjänst. Något som fick positiva reaktioner.

Dalarna är det län som avvecklar flest äldreboenden i landet. Här planerar kommunerna att avveckla tjugo procent av alla särskilda boenden. Det här visar statistik från länsstyrelsen. Det här är någonting som ofta väcker starka känslor, hos såväl boende som anhöriga.

Men i Leksand bemöttes förändringen för två år sedan positivt.

- Jag tycker att det är bra allting, som är ju underbara hemtjänsten, säger 89-åriga Rut Lindh som bott på Noretgården i fyra år.

För två år sedan gjorde Leksands kommun om ett av sina särskilda boenden, Noretgården, till vanliga lägenheter. Skillnaden är att den nattpatrull man hade numer är indragen och dom boende kan istället ansöka om trygghetslarm.

Lägenheterna, som är handikappanpassade, förmedlas av Leksands kommunala fastighetsbolag.

Maire Jonsson är vård och omsorgschef i Leksand och hon berättar att det var av besparingsskäl man gjorde om Noretgården.

- I praktiken innebar det ingen stor skillnad utan de fick själva välja om de ville bo kvar eller flytta in i servicehus, säger Maire Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista