Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Försvarminister Sten Tolgfors. Foto: Scanpix.
DALANYTT GRANSKAR

Ministern kräver bättre brandtillsyn

"Skolbränder kostar 300 miljoner varje år"
2:05 min

Dalanytt har rapporterat om flera brister gällande utrymningsvägar och brandlarm samtidigt som flera skolor inte haft tillsyn alls på flera år. Nu vill försvarsminister Sten Tolgfors att tillsynen blir bättre. 

Det är kommunens ansvar genom brandförsvaret att bedriva tillsyn vid skolorna.

Men som Sveriges Radios granskning av 218 kommuners tillsyn visat kan det dröja.

En av tio skolor har inte haft tillsyn på över sex år och i flera kommuner som Mora och Lidköping rör det sig om hälften av skolorna.

Bredare tillsyn
Försvarsminister Sten Tolgfors, med brandförsvaret som ansvarsområde, vill att tillsynen blir bättre.

--Tillsynsåtgärder sker oftast sker någonting redan har hänt. Jag tror att det är viktigare att tillsynen är bredare än så, säger Sten Tolgfors.

Tillsynen borde bli bättre, alltså?

--Vi tittar på behörigshetskraven för inspektörer, samt utbildning och vidareutbildning för kommunens inspektörer, säger Sten Tolgfors.

– Därtill tittar vi även på Länsstyrelsen möjligheter till tillsyn gentemot kommunerna, både när det gäller vilka resurser Länsstyrelsen själv avsätter och ambitionen.

Mer likvärdig tillsyn
Antalet tillsynsbesök skiljer sig också stort mellan kommunerna.

Därför har Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap fått regeringsuppdraget fram till juni att utreda hur tillsynen ska bli mera likvärdig.

Gammal lag dammas av
Före 2004, då skolorna själva fick mer ansvar för sitt brandskydd, var regelbundna tillsynsbesök fastställt i lagen. Sten Tolgfors säger att det kan bli aktuellt att införa igen.

--Jag skulle vilja att Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap tittar på det här som ett alternativ  för att få upp regelbundenheten i brandskyddstillsynen, säger Sten Tolgfors.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Foto Dan Hansson, Scanpix

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".