Jussi Björling dog på sommarstället i Stockholms skärgård, 49 år gammal. Foto: Olle Ohlsson/Scanpix.
KULTUR

Nytt ljus över Jussi Björlings liv och död

"Han hade mycket snabb hjärtrusning"
2:36 min

Den världsberömde operasångaren Jussi Björling, som levde med ryktet om alkoholmissbruk, hade i själva verket medfödda hjärtproblem. Det handlade om allvarliga hjärtrusningar som förvärrades av den dåtida behandlingen.

Hjärtspecialisten Mårten Rosenqvist vid Södersjukhuset i Stockholm har studerat den legendariske sångarens medicinska journaler.

– Om man tittar på hans journalhandlingar och EKG-registreringar så ser man att han hade upprepade episoder med mycket snabb hjärtrusning. Ibland gick hjärtfrekvensen upp till 200 slag per minut. Det är inte många människor som kan hålla sig upprätta med den höga hjärtfrekvensen, än mindre kunna sjunga, säger Mårten Rosenqvist.


2 200 föreställningar
Jussi Björling var en av Sveriges mest kända sångare.

Redan som 30-åring var han den mest önskade artisten i Sveriges Radio, och under sin karriär sjöng han med de största internationella stjärnorna över världen.

Som vuxen gav han mer än 2 200 föreställningar, men det var en karriär som kostade på.

– Jussi Björling hade alkoholproblem, det är väl känt. Han hade också prestationskrav på sig, men man kan också säga att det finns en klar misstanke om att de här hjärtrusningarna kan ha ställt till problem för honom. Till exempel att han kunde bli hes och få hosta och andfåddhet och därmed inte kunde fullfölja ett framträdande, säger Mårten Rosenqvist.


Hjärtat stannade
Den dåtida pressen betonade bakslagen och skrev att Björlings beteende ofta blev en besvikelse.

Men publiken kom ändå och köade i timmar. Till exempel till hans många framträdanden på Sollidenscenen på Skansen, inte helt olika nutida allsångskvällar.

Det var efter en sådan konsert som hans fladdrande hjärta stannade slutligt en sensommarnatt på sommarstället Siarö i Stockholms skärgård.

Jussi Björling var då 49 år gammal.

Mårten Rosenqvist reflekterar över hur den moderna medicinen i dag hade hanterat hans hjärtproblem.

– I dag hade vi kunnat erbjuda bot. Den här typen av rytmrubbning som Björling hade förorsakas nästan alltid av en extra elektrisk bana i hjärtat. Kan man bli av med den kan man bli av med hjärtrusningen. I dag kan man göra det och de resultaten är mycket lyckade, säger Mårten Rosenqvist.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Fakta: Jussi Björling

Johan Jonatan "Jussi" Björling föddes den 2 februari 1911 i Borlänge.

Han var en svensk opera- och konsertsångare (tenor).

Jussi Björling utnämndes till hovsångare 1944, belönades med Litteris et Artibus 1945 och invaldes som ledamot 675 av Kungliga Musikaliska Akademien 1956.

Före en konsert i London den 15 mars 1960 drabbades Björling av en hjärtattack, och sex månader senare avled han vid familjens sommarställe på Siarö i Stockholms skärgård, på grund av ytterligare en hjärtattack natten till den 9 september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".