Foto: Adam Ihse/Scanpix.
vattenreglering

Lugn vårflod i Dalarna även i år

Enligt regleringsföretaget ser läget inför årets vårflod bra ut. Risken för översvämningar i Svärdsjösystemet har minskat.

Det är områdena nedströms sjöarna Balungen och Ljugarn som kan vara känsliga för översvämningar, men där har tillrinningen redan kulminerat.

Dessutom har tillrinningen till de två sjöarna också minskat och därför är det fortfarande mininivå på tappningen därifrån.

När det sen gäller de stora magasinen Trängslet och Siljan stiger nu nivåerna rätt kraftigt. Men de kan ta emot mycket vatten.

I Trängslet är det i dag cirka 28 meter kvar innan dammen är full, och i Siljan fattas det en och en halv meter innan den övre dämningsgränsen nåtts.

I Västerdalälven i Mockfjärd har flödet kulminerat, men en ny topp är att vänta när fjällfloden kommer igång på allvar. Men fjällen har inte haft några exceptionella snömängder och allt det här gör att regleringsföretaget tror på en lugn vårflod i Dalarna även i år.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".