Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Dalanytt granskar

Även särskolor utan brandlarm

"Barnen springer och gömmer sig"
1:22 min

Dalanytt har tidigare rapporterat om att det är stora briser i brandskyddet på många av länets skolor. Bland de skolor som fått kritik av räddningstjänsten finns flera särskolor, alltså skolor där barn med en utvecklingsstörning eller autism går.

En särskola som saknar brandlarm är den på Haraldsbogymnasiet i Falun.

– De flesta barnen som går här behöver ju hjälp att ta sig ut om det skulle inträffa något, på grund av endera fysiskt eller psykiskt handikapp. Det är ju bra om man får en förvarning så snabbt som möjligt då, säger Lars Sjöberg, brandinspektör vid räddningstjänsten Dalamitt när vi besöker särskolan.

I korridoren träffar vi på två lärare på särskolan, Lena Alexandersson och Lisa Backlund.

– Vi har ju brandvarnare, men nej det centrala larmet hörs ju inte här, säger dom.

Men är ni som lärare trygga med hur brandskyddet ser ut på särskolan?

– Vi har ju egentligen aldrig testat, men anledningen till att det inte installerades något larm här är ju för att många av våra elever kan reagera helt motsatt på om larmet börjar tjuta, istället för att ta sig ut kan dom springa och gömma sig, säger lärarna.

Men problemet med att eleverna blir skrämda av brandlarmet går att lösa.

– Istället för en hög signal kan man ha ett ljuslarm eller att personalen har en personsökare på sig som vibrerar om larmet går, säger Lars Sjöberg.

Tidigare i veckan har Dalanytt berättat om att var tredje skola i länet har fått anmärkningar på sin larmanordning vid räddningstjänstens senaste tillsyn. På Haraldsbo är det flera byggnader förutom särskolan som saknar larm.

– Jag har avsagt mig arbetsmiljöansvaret flera gånger på grund av det här. Även när vi påtalar felen till fastighetskontoret händer det inget, de säger att dom inte har några pengar, säger Catarina Ernlund, en av rektorerna på Haraldsbogymnasiet.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Foto Dan Hansson, Scanpix
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".