Kritik mot myggbesprutning vid Dalälven

Boende vid nedre Dalälven riktar nu kritik mot att områden ska besprutas för att bli av med myggen. Det finns för stora risker med det bekämpningsmedel som ska användas menar man.
– Problemet med mygg är inte alls så stort att man behöver bespruta, säger Dag Nilsson är lantbrukare i By utanför Avesta.

Det medel som ska användas mot myggen heter BTI. Det ska sprutas ut från helikoptrar över strandområden längs hela Dalälven, från Avesta till Älvkarleby. Hittills har Myggprojektet tagits emot med öppna armar av de boende i de här områdena.

Men det finns också motstånd, som i By, strax öster om Avesta. Där har Dag Nilsson försökt skaffa sig information om vad som egentligen kommer att sprutas ut över stränderna, information som han tycker att de inblandade kommunerna skulle ha gett de boende.

Kemikalieinspektionen säger att boskap måste hållas borta från marken i fjorton dagar efter besprutningen. Det kan max besprutas tre gånger per år, vilket betyder att det kan bli upp till sex veckor som lantbrukarna måste flytta på sin boskap.

Det leder till att de bland annat måste få ersättningsbeten och ersättas för uteblivet miljöstöd. Dessutom så finns det så mycket osäkerhet kring hur mycket det här medlet, BTI, egentligen skadar området och djuren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista