Den grekiska ön Samos. Foto: Hans T Dahlskog/Scanpix.
EU-parlamentarikern

Engagerar sig i fallet Anna

EU-parlamentarikern: ”Oerhört kränkande”
1:00 min

Den vänsterpartistisk EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson har engagerat sig i fallet med Anna från Dalarna som anmälde att hon våldtagits i Grekland. Den utpekade gärningsmannen friades och i stället har Anna åtalats.

Det var 2008 som Anna anmälde att hon utsatts för en våldtäkt och misshandlats av en man på den grekiska semesterön Samos.

Det här hände den sista dagen på hennes semester och när hon kom hem till Dalarna dokumenterades hennes skador på Falu lasarett.

Mannen friades
Den utpekade gärningsmannen häktades men friades efter att polisutredningen lagts ned i början av 2010.

Nu har Anna åtalats för falsk tillvitelse och förtal av mannen. Hon är kallad till rättegång i maj men hon tänker inte åka dit.

Många åsikter
Fallet har väckt debatt, bland annat har många reagerar på motiveringen till den firande domen att skandinaviska kvinnor anmäler våldtäkter för att få ut försäkringspengar.

– Det viktiga är att vi driver opinion mot de domskäl som kränker Anna och andra kvinnor, säger EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson (V).

Hon tror inte att Sverige kommer att lämna ut Anna till Grekland.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".