Högskolan Dalarna. Foto Linda Zinderland.
Högskolan

Många söker högskolestudier

Antalet förstahandssökande till Högskolan Dalarnas programutbildningar och kurser inför hösten är i nivå med rekordåret 2009 - alltså över 10 000. Men ansökningarna till dom längre utbildningarna har minskat jämfört med i fjol.

Högskolan Dalarna har för att få balans i ekonomin medvetet förändrat och anpassat utbudet av utbildningar inför det här året.

- Vi erbjuder färre program men har ändå försökt se till att vi har ett bra utbildningsutbud som möter dom anställningsbehov som finns i regionen, säger rektorn Marita Hillges.

Söktalen är fortfarande bra till dom tekniska utbildningarna, och ansökningarna till samhällsvetar- och socialarbetarprogrammen har ökat liksom till media, IT- och idrottsprogrammen.

Däremot har, som vi tidigare rapporterat om, antalet ansökningar till lärarutbildningarna minskat kraftigt - med 34 procent. Och förklaringen är att Högskolan Dalarna förlorat examinationsrätten för förskollärararutbildningen, och den har tidigare attraherat många.

Antalet förstahandssökande till vårdutbildningarna har också minskat -med 20 procent - och det beror bl a på att tandhygienistutbildningen försvunnit.

Färre utlänningar

Dessutom har antalet antagna internationella studenter minskat drastiskt till följd av att utomeuropeiska studenter nu måste betala anmälnings- och studieavgifter.

Det handlar om en minskning från 679 i fjol till bara 113 i år.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".