Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
TURISM

Lockar gäster med lyxig camping

”Den starkaste tillväxtbranschen”
1:27 min

Campingarna i länet satsar stora pengar på att följa upp förra sommarens succésiffror. Det är nya, lyxiga boenden som ska locka turisterna.

Förra årets sommar var en succé för campingbranschen i Dalarna. Över en miljon turister och semesterfirare hittade till de 60 campingarna i länet. Det är en ökning med mer än 70 000 besökare på bara två år.

Närmare 15 procent av övernattningarna på svenska campingar förra året skedde i stugor och branschen tror på en fortsatt tillväxt för de mer bekväma sätten att bo.

– Camping idag är ett bekvämt boende där man får en totalupplevelse. Här finns platt-tv, internetuppkoppling, diskmaskin och konjaksglas i skåpet, säger Pär Allanson som är vd för Främby Udde Resort i Falun. Han har redan fullbokat för i juli, och det är stugorna som går åt först.

– Folk värderar ledigheten högt och då vill de ha det bekvämt. Vi ser att utvecklingen går mer mot den här typen av boende.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".