1 av 2
Det är upp till fem år gamla planteringar som är mest i farozonen. Foto: Ulla Öhman/P4 Västernorrland.
2 av 2
Foto: Ulla Öhman/P4 Västernorrland.
Sorkår

Sorkar kan ha skadat nyplanterad skog

”Kontakta ditt försäkringsbolag”
1:15 min

Det är sorkår och för skogsägare kan det vara hög tid att gå ut och titta på de senaste årens planteringar för att se om det blivit några sorkskador på planten.

Det ser ut att bli ännu ett sorkår i år och konkurrensen om föda den här snörika vintern kan ha orsakat skada på skogen. 

Det är framförallt planteringar upp till fem år gamla som är i farozonen när sorken gnager på tall och granplantor under snön. 

– Bästa tiden att kolla är nu, innan gräset börjar växa och det kommer upp tät vegetation på hyggena, säger Karin Lundberg hos Skogsstyrelsen i Västernorrland.

Drabbade skogsägare ska ta kontakt med sitt försäkringsbolag. Det kan behövas omplantering om skadorna är omfattande.

Man känner igen sorkskador på de parallella spåren efter sorkens tänder och småplant kan vara helt avkapade med en typsik sned snittyta.

I år kan man se även många större träd , till exempel rönnar som har rundbarkats av sork, men vuxna tallar och granar brukar klara sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".