1 av 2
Foto: Mikael Fritzon/Scanpix.
2 av 2
Margareta Wikström. Foto: Peter Dahlkvist/Sveriges Radio.
Radioleaks

Skogsstyrelsen mörkar utredning

Naturskyddsföreningen: ”Missat mycket”
1:34 min

En utredning från Skogstyrelsen visar att Dalarna är sämst i landet på att ta hänsyn till miljön vid skogsavverkningar. Men de uppgifterna skulle aldrig få komma ut.

De anställda på Skogsstyrelsen i Dalarna har skrivit ett brev till sin ledning där de är besvikna över att cheferna verkar ha försökt mörka och valt att inte publicera utredningen för att inte förstöra samarbetet med skogsbranschen.

Men enligt Göran Rune som är Regionchef på Skogstyrelsen Mitt så var de siffrorna aldrig tänkta för publicering.

– Den statistiska kvaliteten på de här underlagen är bristfällig, sedan är det klart att det ger en fingervisning om riktningen, men vi mörkar inga resultat på länsnivå, säger Göran Rune.

Missar i miljöhänsyn
Dalarna ingår i region mitt som även innefattar södra Norrland, men även i den indelningen så ligger regionen högre i statistiken för avverkningar där man inte visat tillräcklig hög miljöhänsyn.

Margareta Wikström från Naturskyddsföreningen i Dalarna tycker att Skogsstyrelsens resultat bekräftar den bild som de haft under många år.

– Ja absolut, det ser vi vid våra inventeringar att det är mycket missad naturhänsyn, framför Margareta Wikström.

Besviken på styrelsen
Margareta Wikström tror att den här utvecklingen beror på att skogsbolagen och skogsnäringen har fått "härja fritt" i skogarna och göra som de vill. Hon är också besviken på Skogstyrelsen som hon tycker är för vek och inte vågar ställa krav.

Göran Rune på Skogsstyrelsen tycker att de generellt gör ett bra jobb men nu ska de bli bättre också på att se till att lagarna följs.

– Vi ska försöka vara tydliga med var lagens gräns går när det gäller till exempel miljöhänsyn. Vi kommer att försöka göra bedömningar kring var lagnivån går i fält. Och ser vi att man inte håller sig inom lagens nivå så lämnar vi över ärendet till rättsväsendet, avslutar Göran Rune.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Den här nyheten fick Dalanytt via ett tips via Radioleaks. Tjänsten innebär att du kan lämna information digitalt och krypterat till Sveriges Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".