Brottsrubricering kan ändras efter död

Den falubo, som misshandlades svårt i helgen, avled av sina skador i går. En 29-årig man är sedan tidigare häktad för grov misshandel. En brottsrubricering som kan komma att ändras nu efter dödsfallet.

Falubon, som skulle ha fyllt 22 år till hösten, var på väg med sina kompisar för att spela fotboll i lördags på Kopparvallen.

På vägen dit möter de en 29-årig man från Sundsvall som enligt vittnen slår ned falubon, jagar hans kompisar, återvänder till 21-åringen och sparkar honom flera gånger i huvudet.

Falubon skadas så svårt att han förs till Akademiska sjukhuset i Uppsala där han alltså dog igår.

Den misstänkte gärningsmannen 29-åringen, har tidigare dömts för bland annat misshandel och narkotikabrott.

Han greps i Hofors - bara några timmar efter misshandeln. Han nekar till brott men säger att han har varit på den aktuella platsen.

Mannen är häktad för grov misshandel. En brottsrubricering som kan komma att ändras nu efter dödsfallet.

Bara några dar innan den här misshandeln fällde hovrätten 29-åringen för bland annat narkotikabrott och rattfylleri.

Han dömdes till så kallad kontraktsvård vilket innebär att han gick med på att genomgå en behandling för sitt drogmissbruk. Men troligen stack han från det familjehem i södra dalarna som han hade placerats på under lördagsmorgonen.

Förundersökningen fortsätter nu och kammaråklagare Patrik Säflund säger till Dalanytt att han avvaktar den rättsmedicinska undersökningen från sjukhuset. Troligen blir den inte klar idag men när dödsorsaken väl är fastställd kan det bli aktuellt att ändra på brottsrubriceringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista