Parkering i Falun. Foto Linda Zinderland
FALUN

Enklare men dyrare att parkera i centrum

Hör bolagets VD, Christer Widén
0:54 min

Det har varit svårt och krångligt att parkera i Falun men nu ska det bli bättre. Det enligt Falu P AB som nu tar över fler och fler parkeringar i centrum.

– Det är väldigt mycket olika avgiftsnivåer och tidsgränser som gäller, och det är lite svårt för alla som besöker oss att veta vad som gäller och det vill vi komma tillrätta med. Det säger bolagets VD Christer Widén.

Men det kan nu komma att bli dyrare att parkera i centrum.

Tanken är att avgifterna ska bli mer enhetliga och omsättningen av platserna ska öka och därav så är idéen att också besökarna prioriteras. På centrala platser som exempelvis Fisktorget kommer det att kosta 15 kronor per timme att stå. Längre ut från centrum så sjunker avgiften till 10 kronor och sedan 5 kronor per timme. Tiskenparkeringen blir också i fortsättningen gratis men behöver rustas upp med bättre belysning anser Christer Widén.

Alla gamla myntautomater ska nu också skrotas och det ska så småningom gå att betala med kort överallt.

Några tankar på att ordna fler gratisparkeringar i Falun finns inte i nuläget:

– Vi har en stadskärna där vi inte kan ha hur många parkeringar som helst och därför måste vi prioritera så att de vi har används på bästa sätt. Sen kommer det i fortsättningen också finnas parkeringar som är avgiftsfria, framför Widén.

– Men det blir också billigare, framför allt i garagen, menar Christer Widén.

Det har varit svårt att betala med kort på vissa ställen, men det kommer det bli ändring på nu.

– Det kommer installeras nya kortautomater och vi kommer efterhand att plocka bort myntautomaterna.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".