Elever i klassrum. Foto Erik G Svensson, Scanpix.
Utbildning

Få vill läsa språk på gymnasiet

"Det är trist, humaniora behövs"
1:28 min

Antalet ansökningar till humanistiska programmet på gymnasierna runt om i länet sjunker dramatiskt, och på flera håll tvingas skolorna nu lägga ner sina språkundervisningsprogram.

På gymnasierna i Ludvika, Mora och Hedemora blir det ingen undervisning på det humanistiska programmet i höst. Även i Falun, Borlänge och Malung är det skralt med elever som vill läsa språk. Det visar ny ansökningsstatistik som Dalanytt tagit del av.

Vid ett bord precis innanför Högbergsskolan på Västerbergslagens Utbildningscentrum i Ludvika sitter Beatrice Stefansdotter, Nadja Lindberg och Julia Hellsing och pluggar. De läser på det estetiska programmet, och även om de gillar att plugga språk så är det något som de valt bort.

– De flesta tänker nog att det räcker att plugga engelska och svenska, säger Nadja.

– Men det är ju viktigt att läsa språk, i många länder klarar man sig inte med engelska, säger Julia.

– Jag tror att många lockas av att läsa yrkesförberedande program istället, säger Beatrice.

För att de få elever som ändå vill läsa språk ska få göra det tar nu gymnasierna till olika metoder. Ludvika har tillsammans med andra kommuner startat undervisning på nätet.

– På sår vis kan man alltså via distans läsa språk i alla fall. Vi har testat den metoden den här terminen och kommer fortsätta utvidga experimentet med fler språk i höst, säger läraren Britt Sandell.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".