Inbrottsvåg i södra Dalarna

I år har samanlagt 156 inbrott på bostäder och fritidshus anmälts till Ludvika polisen. Den siffran kan jämföras med 2003 då det under samma tid anmäldes 116 inbrott.

En av dem som drabbats är Monica Laurin i Ludvika, under det senaste året har haft fyra inbrott i sin sommarstuga.
- Tjuvarna har tagit sig in genom min dörr och nu måste jag byta både dörren och karmen. Den går inte att laga längre.
Monica Laurin har bland annat fått verktyg och fiskeväska stulna, men många andra saker också.
- Jag kommer inte i håg allt. Jag har skrivit upp det som stulits och det blev tre A4-sidor, säger hon. Förra året tog tjuvarna allt utom möblerna.

Vill bo kvar
Monica Laurin har tillsammans med sina grannar anlitat ett vaktbolag som vaktar från juni till september, men har inte hjälpt.
- Jag vågar ju bo kvar i sommarstugan, men jag vill helst inte vara själv. Jag vill ha den kvar trivs bra. Men jag känner mig alltid orolig, säger hon.

Många gripna
Flera inbrottstjuvar har gripits och dömts så nu hoppas polisen att inbrotten blir färre.
Men närpolischef Mats Vinrot vid Ludvika polisen säger att man skulle behöva fler poliser för att effektivt kunna bekämpa inbrottsvågen.
- Vi är för få för tillfället. Vi behöver fler poliser. Det viktigaste är att få ner narkotikabrottsligheten för den och inbrottsvågen går hand i hand, säger Mtas Winrot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista