BORLÄNGE

Bättre vinst än beräknat för SSAB

Mats Åkergården rapporterar
1:10 min

Stålkoncernen SSAB redovisar en vinst på 504 miljoner kronor för det första kvartalet i år. Och det är klart bättre än vad analytiker räknat med.

Vinsten på drygt 500 miljoner kronor ska jämföras med de 83 miljoner som den stannade vid samma kvartal i fjol.

Och då ska samtidigt noteras att den starkare svenska valutan sänkt vinsten med cirka 300 miljoner kronor hittills i år.

Analytiker hade i snitt räknat med en vinst på bara drygt 200 miljoner kronor enligt en sammanställning som Reuter gjort.

Efterfrågan på stål stärktes under första kvartalet och stålpriserna steg, och den region som utvecklades starkast var Nordamerika. Däremot går återhämtningen i södra Europa långsamt.

För det andra kvartalet räknar vd:n och koncernchefen Martin Lindqvist med att leveranserna av SSABs stålprodukter kommer att öka något.

Efterfrågan - framför allt i Asien och Latinamerika men även Nordamerika - väntas ligga på en fortsatt bra nivå.

Men det finns en risk för överkapacitet om efterfrågan inte skulle fortsätta att stärkas, varnar Martin Lindqvist. Och konsekvenserna av tsunamin i Japan och oroligheterna i Nordafrika är två andra osäkerhetsfaktorer.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".