Socialstyrlsen. Foto Fredrik Sandberg, Scanpix
ORSA

Lillåhem granskas efter klagomål

”De hinner inte med allt som läggs på dem”
1:16 min

Efter att personalen på äldreboendet Lillåhem i Orsa under en längre tid mått dåligt, så har nu Nedre Norrlands Fackförening anmält kommunen till Arbetsmiljöverket och Socialstyrelsen. Och i maj ska en inspektion göras.

Personalen på äldreboendet Lillåhem i Orsa har mått dåligt länge. Klagomålen har hopat sig men inget har hänt, anser Nedre Norrlands Fackförening, som tröttnat och anmält kommunen till såväl Arbetsmiljöverket som Socialstyrelsen.

– Det vi reagerat på är att det inte finns planeringsdagar inlagda och att personalens schema är så tajt att de inte hinner med alla arbetsuppgifter som läggs på dem, säger Camilla Forslund, ombudsman på Nedre Norrlands Fackförening, som organiserar många anställda inom Orsa kommun.


Psykosocial kartläggning
Även fackförbundet Kommunal har haft upprepade kontakter med Arbetsmiljöverket och med ledningen i Orsa.

För ett par veckor sedan slöts en överenskommelse om att göra en psykosocial kartläggning.

Kommunal pekar på underbemanning, täta omorganisationer och täta chefsbyten som förklaring till den dåliga arbetsmiljön.


Omtyckt enhetschef uppsagd
Båda de fackliga organisationerna pekar också på att den enhetschef som tidigare arbetade på Lillåhem var mycket omtyckt av personalen och att arbetsmiljön då blivit bättre.

Enhetschefen sades dock upp och det kan också vara en bidragande orsak till att personalen nu mår allt sämre.

– Nedre Norrlands fackförening har skrivit till Arbetsmiljöverket och Socialstyrelsen och det har resulterat i att de båda myndigheterna kommer att göra en inspektion i maj, säger Camilla Forslund.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".