1 av 9
Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt förstamajtalade i Falun. Foto: Scanpix.
2 av 9
Långt förstamaj-tåg idag i Falun. Foto: Martin Eriksson/Sveriges Radio.
3 av 9
Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt förstamajtalade i Falun. Foto: Scanpix.
4 av 9
Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt förstamajtalade i Falun. Foto: Scanpix.
5 av 9
Christer Olsson och Leyla Celik gick i Vänsterpartiets tåg Borlänge. Foto: Johannes Rosendahl / Sveriges Radio.
6 av 9
Jonny Gahnshag, Socialdemokratiskt kommunalråd i Falun. Foto: Johannes Rosendahl / Sveriges Radio.
7 av 9
Juholt under talet i Borlänge. Foto: Johannes Rosendahl / Sveriges Radio.
8 av 9
Juholt under talet i Borlänge. Foto: Johannes Rosendahl / Sveriges Radio.
9 av 9
Banderoller och plakat efter förstamaj-tåget i Borlänge. Foto: Johannes Rosendahl / Sveriges Radio.
Falun

Juholt: "Vi ska göra Sverige bättre"

Gahnshag: ”Roligt att få hit Juholt”
1:00 min

Socialdemokraternas nye partiledare Håkan Juholt lockade många åhörare till sina förstamaj-tal igår, både i Falun och Borlänge.

– Det känns roligt att få hit Håkan Juholt, säger Faluns kommunalråd Jonny Gahnsag.

– Att han kommer hit till Falun hedrar honom, menar Gahnshag, som tycker att Juholts besök visar att den nye partiledaren också bryr sig om mindre städer.

Förstamaj-tåget gick genom centrala Falun bort mot Folkets Hus, där 600-700 åhörare samlats.

I sitt tal ville Håkan Juholt visa på att Socialdemokraterna ska lägga större fokus på solidaritet och jämlikhet än tidigare. Han pratade bland annat mycket om att han ville minska antalet fattiga barn i Sverige, om att det behövs en större långsiktighet i pensionssystemet och att Socialdemokraterna också vill se över de avregleringar av statliga företag som gjorts de senaste åren.

– För oss som passagerare är det en märklig upplevelse att vi kan koka av ilska samtidigt som vi fryser ihjäl när vi väntar på tågen, skämtade Juholt, som också nämnde avregleringen av elbranschen som ett skräckexempel.

– Det missgynnar oss. Vi ska ta itu med de avregleringar som inte fungerat.

Han meddelade också att Socialdemokraterna nu ska utarbeta en ny skattepolitik som "garanterar välfärdens långsiktiga finansiering". Hur det skattesystemet ska se ut ville han inte gå in på, eftersom den politiken inte är utformad än.

– Vårt mål är ett samhälle för alla medborgare. Med en idé som bygger på social demokrati. 

Huvudbudskapet som Juholt levererade var att de framtida överskotten i statens budget ska användas till att investera i framförallt välfärd och utbildning för att skapa "innanförskapets samhälle".

Juholt aviserade bland annat en satsning på vård och omsorg som omfattar både fler tjänster och fortbildning för personal och som ska presenteras närmare när partiet lägger fram sin ekonomiska vårmotion på måndagen. Då kommer också ett första steg i en storsatsning på den kommunala musikskolan.

-Vi ska ge våra ungdomar vingar så att de kan lyfta, sade Juholt.

Senare under dagen  förstamajtalade Juholt i Borlänge. Retorikexperter och politiska kommentatorer gör på måndagen olika bedömningar av innehållet i Juholts båda tal. Inget nytt, menar en del, medan andra framhåller hans retoriska förmåga. Efter talet kände sig huvudpersonen själv nöjd med sina insatser.

– Det känns jättebra, jag tyckte jag var tydlig med att peka ut hur ett annat Sverige är möjligt. Jag är mer nöjd med talet i Borlänge än det i Falun.

Du hamnade i Falun och Borlänge - men hade andra anbud?

– Ja, det fanns starka önskemål om att jag skulle vara i Göteborg och Stockholm också. Men de dagarna kommer. Jag gav ett löfte om att jag skulle tala här innan jag blev partiledare, och jag håller mina löften, menade Juholt.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".