1 av 2
Caroline Lagerberg, EPA-ägare i Malung. Foto: Martin Eriksson / Sveriges Radio.
2 av 2
Caroline Lagerberg, EPA-ägare i Malung. Foto: Martin Eriksson / Sveriges Radio.
Dalarna

EPA-traktorn allt populärare

"Man kör raggarvarvet här i Malung"
1:30 min

EPA-traktorn blir allt populärare. Nu till sommaren kommer fler EPA-traktorer än på mycket länge rulla fram på Dalarnas vägar.

– Här i Malung har det ökat väldigt under det senaste året. Man åker raggarvarvet, fram till stationen och tillbaka till Preem-macken igen, säger 15-åriga Caroline Lagerberg i Malung, som är en av många som tänker cruisa i sin EPA i sommar.

Vid framrutan hänger doftgranar. På golvet ligger mattor med eldflammor och inredningen, den går i rött, precis som färgen på själva EPA-traktorn.

– Det är en ombyggd Duett, från 60-talet.

De ombyggda traktorerna går mot en ny vår. Eller kanske ska man säga mot en ny sommar.

Kring millenieskiftet fanns 11 100 fordon av den här typen i Sverige. Men förra året var den siffran uppe i närmare 13 400. Det handlar alltså om en ökning med 20 procent på tio år, enligt siffror från Statistiska Centralbyrån.

Caroline tror att förklaringen finns en generation bakåt.

– Många av våra föräldrar körde EPA-traktor när de var yngre, och nu för de över sitt intresse till oss, säger hon och trycker på play-knappen i bilstereon. Eddie Meduza börjar sjunga, och Caroline trycker ned gaspedalen i botten. Ett rejält muller hörs från motorn.

– Om jag lyckas ta moppekörkortet ska jag åka runt i den här i sommar. Det är en frihet, och jag blir bättre på att köra bil, vilket gör det lättare att ta det vanliga körkortet om några år.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".