Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
Rovdjursutredare på Dalabesök

"Är här för att lyssna"

Publicerat torsdag 5 maj 2011 kl 05.26
”Svårast är att få acceptans”
(1:08 min)
1 av 3
Rovdjursutredaren Lars-Erik Liljelund.Foto: Johannes Rosendahl SR Dalarna
2 av 3
3 av 3
Landshövding Maria Norrfalk leder Viltförvaltningsdelegationen Foto: Lisa Linder Lindberg.

Om drygt ett år ska regeringens rovdjursutredare presentera hur rovdjurspolitiken ska bedrivas, och hur många vargar det ska finnas i Sverige och Dalarna. I går var han på besök i Falun och träffade länets viltförvaltningsdelegation.

Rovdjursutredningen har tittat på samtliga svenska rovdjurspopulationer. Björn och lo bedöms ha så stora stammar att de är livskraftiga, medan varg och järv inte är det.

Förslagen ska redovisas i utredningens slutbetänkande senast den 1 juli 2012.

I går träffade utredaren Lars-Erik Liljelund viltförvaltningsdelegationen i Dalarna för att höra deras åsikter.

"Oklar roll"

– Jag har fått höra att flera av delegationens ledamöter tycker att det är lite oklar roll. Jag har fått höra en hel del om deras syn på mål och de målbegrepp som finns i rovdjurspolitiken i dag, säger Lars-Erik Liljelund.

En stor del av hans arbete upptas av vargfrågan. Tidigare var han chef för Naturvårdsverket. Även där var vargen den enskilda fråga som tog mest av hans tid.

– Det svåraste är att få en bra bild av acceptansfrågorna. Jag har den största respekt för de som tycker att vargen är ett djur som ställer till mycket problem.

Hur många vargar vill du ha?

– Jag vill inte utrycka någon som helst ambition om hur många vargar jag vill ha. Jag måste lyssna, jag måste diskutera, jag vill hämta in intryck. Och sedan kommer jag om ett drygt år att göra en bedömning av hur många vargar det är möjligt att ha, säger Lars-Erik Liljelund.

Johannes Rosedanhl
johannes.rosendahl@sr.se

Viltförvaltnings- delegationen

Viltförvaltningsdelegationen är ett organ inom länsstyrelsen för samverkan i frågor som rör viltförvaltningen inom länet. Tanken med en vilförvaltningsdelegation är att beslut ska fattas närmare de människor som är berörda och skapa en lokal förankring och acceptans.
Dessa ingår i Dalarnas Viltförvaltningsdelegation:
Ordförande: Landshövding Maria Norrfalk
Politiskt utsedda ledamöter av Landstinget: Ann-Gret Olsson, Dala-Järna, Viggo Nielsen, Borlänge, David Örnberg, Mora, Jonny Jones, Rättvik, Gunnel Söderberg, Sollerön, Polismyndigheten: Anna-Carin Danielsson.
Jakt- och viltvårdsintresset: Mats Larsson, Malungsfors
Naturvårdsintresset: Jarl Hammarqvist, Gagnef
Friluftsintresset: Barbara Frilund-Ekberg, Idre
Ägare och brukare av jordbruksmark: Martin Moraeus, Orsa
Lokalt näringsliv och turism: Helena Back, Rättvik
Skogsnäringen: Clara Hellström, Falun
Rennäringen: Benny Jonsson, Idre
Fäbodbrukarintresset: Tin Gumuns, Vikarbyn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".