Idé om kooperativa butiker förändrad

Allt fler konsumbutiker läggs ner här i Dalarna. Bara under den senaste månaden har butikerna i Karlbo och Nås lagts ner. Nu riktas kritik mot att idén om en kooperativt ägd butik där kunderna kan vara med och bestämma, har försvunnit.

Gunnar Bergqvist är ekonomiansvarig inom Coop Konsum, men han tycker inte den kooperativa idéen har försvunnit, den har bara förändrats.
- Världen har förändrats och det har också kooperationen. Vi lever i konkurrens med alla andra och sättet att ha medlemsinflytande har också förändrats, säger han.

Inget inflytande
Dalanytt berättade i morse att den grupp som drog igång protesterna mot nerläggningen av Konsum i i Karlbo i Avesta är missnöjda med hur medlemsinflytandet ser ut idag.
De menar att Konsum har blivit dåliga på att lyssna på sina medlemmar och toppstyrs av Coop Sveriges ledning i Stockholm och Västerås.
Gunnar Bergkvist säger att Coop Konusm drivs som en kedja, och den är relativt styrd av lönsamhet. Men att medlemmarna inte kan påverka håller han inte med om.
- Möjligheten att påverka finns fortfarande även om den är förändrad jämfört med hur det var för 20 år sedan. Men man kan påverka genom det lokala butiksrådet och påverka den lokala butikens beteende, säger Gunnar Bergkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista