Avesta kommuns hemsida saboterad

Avesta kommuns råkade ut för en hacker under helgen. Någon tog sig in på kommunens dataserver och saboterade kommunens hemsida. Det var turistbyrån i Avesta som upptäckte intrånget.

- När medarbetarna slog på datorn så såg de att sidan såg konstig ut. Mot en svart bakgrund så fanns på sidan en ohygglig dödskalle med ett budskap på engelska som var synnerligen otrevligt, säger Karin Perers på Avesta Art, som också är ordförande i kommunfullmäktige i Avesta som också var med och upptäckte intrånget.

Fick stänga sidan
En av kommunens datatekniker fick gå in och stänga hela hemsidan under helgen. I går kunde den datafil som hackern hade lagt på servern ersättas med den sida som ska välkomna besökarna på kommunens hemsida.
Den här gången var det väl uppenbart att det inte var Avesta kommun som stod bakom dödskallesidan - men den som kommer åt server hande kanske kunnat ställa till med större skador genom att lägga ut felaktig information.
- Det är skrämmande om felaktig information hamnar på sidan och sen blir vilseledda.

Svårt att förhindra
Men att förhindra att sådant händer i framtiden är svårt.
- Vi är sårbara vilka vi än är som arbetar med de här nya kommunikationerna. Men många andra har också råkat ut för samma budskap, säger Karin Perers.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".