Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 3
2 av 3
Tommy Jonsson, Foto: Peter Dahlkvist
3 av 3
Anders Ygeman. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Länets infrastruktur

Allvarligt läge för Dalarna

Trafikverkschef: " Pengar saknas för järnvägsunderhåll"
1:27 min

Det finns inte tillräckligt med resurser för att underhålla länets gamla och ofta dåliga järnvägar. Det sa Tommy Jonsson från Trafikverket på ett seminarium i Borlänge om Dalarnas infrastruktur. Där medverkade också Anders Ygeman, socialdemokratisk ordförande i riksdagens trafikutskott.

– Det krävs att man nu får igång reinvesteringstakten, så att gamla och slitna anläggningar kan bytas ut och sedan hålla dem uppdaterade, för att kunna bibehålla den trafik vi har idag, säger Tommy Jonsson chef på Trafikverket järnväg.

Larmrapport

Trafikverket kom med en larmrapport för några månader sedan, där det pekades på Sveriges föråldrade och dåligt underhållna järnvägsnät. Anslagen till Trafikverket för underhåll av järnvägsnätet har ökat ,men det krävs mycket mer för att ens bibehålla dagens nivå av gods- och persontrafik, anser Tommy Jonsson.

Industrin i Dalarna har, som Dalanytt tidigare berättat, ett stort behov av fler järnvägstransporter.

Men enligt Tommy Jonsson, går det snart inte att klämma in fler tåg på spåren, som nu på många ställen har eftersatta skador och nedsatt hastighet.

Allvarlig situation

Socialdemokraten Anders Ygeman, som är ordförande i Riksdagens trafikutskottet, deltog också i seminariet.

– Situationen för järnvägarna i Dalarna är allvarlig, betonade han. Regeringen har brustit ifråga om investeringar och underhåll, som nu måste öka.

Samhällsansvar

Att industrin ocn näringslivet, som utnyttjar godstransporterna på järnvägen skulle vara med och betala, ser inte Anders Ygeman som något alternativ:

– Jag tycker det är ett samhällsansvar att ha en fungerande infrastruktur. Har vi en bra järnväg för våra exportföretag så kommer de också bidra till välståndet i landet, avslutar Ygeman.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".